Waar high-fashion en de passie daarvoor voorheen alleen was weggelegd voor echte fanatiekelingen, wordt het steeds ‘normaler’ om je met mode bezig te houden. Hier zijn waarschijnlijk de zogeheten ‘hypebeasts’ enorm van invloed op geweest. Dit zijn mensen die kleding graag zo duur mogelijk zien, en het een trend hebben gemaakt om zoveel mogelijk dure merken tegelijk te maken. Dit gebeurde vooral met meer ‘streetwear’ brands zoals Supreme, maar werden dan gecombineerd met klassieke merken zoals Gucci. Omdat deze trend zo enorm werd op platforms als instagram, pinterest, tumblr en reddit, is het niet langer iets wat alleen echte modefanaten bezighoudt, maar eigenlijk vrijwel iedereen.

Vermoedelijk zijn ook de laatste ontwikkelingen op gebied van milieu hierop van invloed geweest. Nu steeds meer jongeren zich met het milieu bezighouden en zich bewuster worden van de invloed die ze hier zelf op hebben, werden ‘fast fashion’ ketens zoals Primark al snel het slachtoffer van boycotten. Dit kwam goed samen met de nieuwe trend van dure merken combineren, waardoor het nog meer een streven werd om voor een aantal mooie en duurzame items goed te sparen in plaats van zoveel mogelijk goedkope kledingstukken aan te schaffen.

Vintage kleding

Maar hoe ga je mee met deze trends als je weinig te besteden hebt? Het antwoord daarop is tweede hands winkels. Een hele nieuwe trend onder zowel mode- als milieu fanatiekelingen, en daar hoor je niemand over klagen! Als beweging tegen fast fashion ketens moedigen jongeren elkaar steeds meer aan om kleding tweedehands te kopen. Hierdoor draag je niet bij aan slechte fabrieksomstandigheden, bespaar je een hele hoop geld én krijg je je handen juist eerder op zeldzame items.

Je saaie oude t-shirts breng je niet snel naar de kringloop als ze jou destijds 2 euro kostten, maar als je ergens een tijd geleden écht goed in hebt geïnvesteerd vind je het des te meer de moeite waard om ermee maar de kringloop of tweedehandswinkel te gaan als je het niet veel meer draagt of niet meer past. Juist in dit soort winkels kun je dus veel goede items vinden.

Kies je investeringen uit

Als je niet alles wat je wilt bij de tweedehands winkel kunt vinden is het natuurlijk ook leuk om eens wel iets nieuws en misschien wel wat duurders aan te schaffen. Als je maar goed bedenkt wat je dan uitkiest. Een tijdelijke stijlverandering is zo’n investering niet altijd waard, maar juist klassiekers die overal bij gaan zijn het waard om nieuw te kopen of meer aan uit te geven. Een witte blouse, een mooi horloge of dat prachtige paar Sendra laarzen wat je al zolang op de website ziet staan. Met een goed gecalculeerde keus boek je het mooiste resultaat!