Als ondernemer heb je een bedrijf. Je bent begonnen vanuit een bepaald doel, een overtuiging of vanuit een wens. Dit kan natuurlijk van alles zijn. Het kan te maken hebben met het willen verbeteren van de conditie van het milieu of het kan te maken hebben met het verbeteren voor de omstandigheden van minderheden. Maar je motivatie voor een bedrijf kan ook begonnen zijn vanuit een hobby of een andere vaardigheid. Wat het ook is, je wilt uiteindelijk dat je bedrijf bloeit zelfs als groeien niet persé een wens is.

Visie en investeringen

Om dat te laten gebeuren moet je eerst een visie hebben. Een idee van wat je wilt. Dat idee deel je op in kleine stapjes. De ene stap je vereist weer andere vaardigheden en kennis dan de andere en het is aan jou om hierop in te spelen. Wanneer roep je de hulp van een andere professional in en wanneer houd je geld in je zak en zoek je iets zelf uit. En over geld in je zak houden gesproken, daar moet je niet té goed aan vasthouden. Zoals ze weleens zeggen; geld moet rollen. Om je bedrijf van het beste te voorzien, zul je soms investeringen moeten doen.

Een team om op te bouwen

Die investeringen kunnen te maken hebben met de ruimte waarin jouw bedrijf zich vestigt of met de apparatuur dat je nodig hebt om de boel draaiende te houden. Maar de investeringen kunnen net zo goed te maken hebben met het team dat je aanneemt want ook hierin zul je keuzes moeten maken. Heb je een vaste gang van zaken? Dan is het wellicht handig om wat vaste krachten in dienst te hebben. Maar als je verschillende opdrachten voorgeschoteld krijgt, raad ik ten zeerste een recruitment bureau aan zodat jij iedere dag een team hebt dat perfect geschikt is voor de taak die op handen is.

Verder groeien

En zoals ik aan het begin van de blog zei, is het niet ieders wens om fysiek groter te worden met het bedrijf. Maar groeien heeft lang niet altijd met omvang te maken. Het kan ook om specialisatie gaan en omzet. Daar zien de meeste ondernemers wel wat in. Ik ben benieuwd hoe jij daar over denkt. Ieder mens is immers anders en dat geldt ook voor de manier waarop ze bedrijven runnen. Hopelijk heeft deze blog je een beetje perspectief gegeven op dat wat je te wachten staat.