Zeker als het weer lekker weer wordt dan is het heerlijk om met je kinderen het water op te gaan en te genieten. Het is daarbij handig om wel een aantal veiligheidsmaatregelen te treffen onder andere een zwemvest voor je kind. Op het water kunnen namelijk door allerlei oorzaken gevaarlijke omstandigheden ontstaan. Denk daarbij door een omslag in het weer, maar ook een aanvaring met een andere boot kan ervoor zorgen dat jij en/of je kinderen te water raken. Zelfs als je kind een zwemdiploma heeft is het belangrijk dat je een zwemvest voor kind hebt. Als ze in paniek raken of erger nog bewusteloos raken dan kan het hun leven redden. Voor kinderen zonder zwemdiploma geldt dat al helemaal.

Wat is belangrijk aan een zwemvest voor je kind

In de meeste gevallen dient een zwemvest voor je kind veiligheid. Zorgen dat je zoon of dochter niet verdrinkt als die te water raakt. Een andere reden kan zijn dat je zoon of dochter als sport een watersport beoefent zoals zeilen of wakeboarden. De reden waarom het zwemvest gebruikt wordt is bepalend uiteraard wat voor soort je aanschaft. Als het puur uit veiligheidsoverwegingen is omdat je een stukje gaat varen of bijvoorbeeld op een camping aan het water kampeert dan is een zogenaamd reddingsvest meer van toepassing. Een reddingsvest is echt gemaakt om te zorgen dat je niet verdrinkt. Je hebt hier dan ook wat minder bewegingsvrijheid in dan een zwemvest waarmee je kind bijvoorbeeld gaat wakeboarden. Een reddingsvest heeft een groot drijfvermogen aan de voorkant en een grote kraag met drijfvermogen erin. Deze twee zaken zorgen ervoor dat je op je rug komt te drijven met je hoofd boven water ook als je bewusteloos te water raakt. Bij kinderen zie je vaak dat er ook een soort van broekje aan bevestigd zit of banden tussen de liezen. Zo kan het reddingsvest niet per ongeluk uitgaan als je kind te water raakt.

Een zwemvest voor je kind om te watersporten.

Als je kind een watersport beoefent heb je een ander soort zwemvest nodig. Hierin speelt bewegingsvrijheid een veel belangrijkere rol. Deze zwemvesten hebben dan ook geen grote kraag en het drijfvermogen is veel meer verdeeld. Vaak zijn er stukken neopreen in verwerkt waardoor je er nog gemakkelijker in kunt bewegen. Overigens voldoen goede zwemvesten voor de watersport wel aan de daarvoor geldende certificeringen zijn. Randvoorwaarde is uiteraard dat het voldoende veilig is en je kind in voldoende mate tegen verdrinking wordt beschermd.