Wanneer je gaat werken met epoxyhars is het belangrijk dat je veilig te werk gaat. Wij gaan jou uitleggen hoe je dat het beste kan doen. Maar laten we eerst even goed helder maken wat epoxy nou eigenlijk is.

Wat is epoxy eigenlijk?

Epoxy is een uitzonderlijke taaie en harde, chemische, hars. Het is niet hetzelfde als andere hardsoorten zoals polyester en vinylester. Dat komt doordat epoxyhars superieure eigenschappen heeft op het gebied van de hechting en weerstand tegen chemicaliën en water. Zo kan je nog wel even doorgaan waar de hars goede weerstand aan geeft. Uitgeharde epoxy is veilig voor mens, dier en plant. 

Tijd om de epoxy te gebruiken.

Soms moet je verschillende epoxy met elkaar mengen. Maar na de menging is er een bepaalde tijd waarin de epoxy gebruikt en verwerkt moet worden. Anders verliest het zijn waarden. De verwerkingstijd wordt beïnvloed door onder anderen de temperatuur, de hoeveelheid (hoe meer je gebruikt hoe korter de verwerkingstijd. Na de verwerkingstijd zal de epoxy te dik zijn om nog te gebruiken. Het duurt altijd enig wat tijd voordat de hars volledig is uitgehard. Dit is afhankelijk van een paar factoren. Denk aan de laagdokter, want hoe dunner hoe langzamer het proces van uitharden. Maar ook de temperatuur is een belangrijk aspect. Want ho warmer de temperaturen, hoe eerder de hars is uitgehard. De epoxy is meestal overnacht voldoende uitgehard om verder te verwerken. Zijn de nachten koud, dan kan het wat langer duren. Epoxy kan je, afhankelijk van de toepassing, verwerken met kwast, roller of je kan de hars gieten. Na dat je klaar bent, dienen de kwasten en rollers weggegooid te worden. Het opnieuw gebruiken van de rollers of kwasten is eigenlijk niet meer mogelijk. Ander gereedschap wat je gebruikt hebt kan je schoonmaken met zijn of aceton.

Veilig werken met epoxy hars.

Werk altijd op een veilige manier met de hars en sla het ook veilig op. Buiten gebruik van kinderen houden natuurlijk. Het wordt aangeraden om gezichts- en huidbescherming te gebruiken tijdens het werken met epoxy. Wanneer je hout of epoxy gaat schuren, wordt het aangeraden om deugdelijke adembescherming te dragen. Mocht de huid in contact zijn gekomen met epoxy, gebruik dan liever geen chemische middelen. Azijn helpt het beste om de nog niet uitgeharde epoxy te verwijderen. Vermijd zoveel mogelijk contact met de blote huid. Werk altijd zo voorzichtig mogelijk.